ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το έθιμο της Πρωταπριλιάς: Πώς ξεκίνησε;

Η 1η Απριλίου έχει καθιερωθεί σε όλο τον κόσμο ως η μέρα που λέμε ψέματα και κάνουμε φάρσες. Πως όμως ξεκίνησε το έθιμο αυτό και γιατί έχει πάρει τόσο μεγάλη διάσταση;

Από που προήλθε το έθιμο της πρωταπριλιάς;

 

Λέγεται πως το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Οι Κέλτες συνήθιζαν να βγαίνουν για ψάρεμα την πρωταπριλιά λόγω της εύνοιας του καιρού. Συνήθως επέστρεφαν με άδεια χέρια, οπότε και σκαρφίζονταν ιστορίες για τις περιπέτειές τους στη θάλασσα και τις μεγάλες τους ψαριές.

Από την άλλη, η 2η επικρατέστερη εκδοχή αφορά στη Γαλλία, κατά τη Μεσαιωνική εποχή, οι οποίοι γιόρταζαν την πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου. Το 1560 ή 1564 η πρωτοχρονιά μεταφέρθηκε στην 1η Ιανουαρίου ώστε να συμβαδίζει η χώρα με τις υπόλοιπες. Όσοι γιόρταζαν τη νέα ημερομηνία της πρωτοχρονιάς, κορόιδευαν όσους ήταν “παλαιοημερολογήτες”. Το πείραγμα μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Από τις δύο αυτές ιστορίες, το έθιμο της πρωτοχρονιάς ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το έθιμο στην Ελλάδα

 

Στην Ελλάδα, το έθιμο ήρθε κατά την εποχή των Σταυροφοριών. Τα ψέματα ξεγελούσαν και παρεμπόδιζαν τις βλαπτικές δυνάμεις και έτσι δεν επηρέαζαν την αγροτική παραγωγή.

Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, ο πιο πειστικός ψεύτης, αυτός δηλαδή που θα καταφέρει να ξεγελάσει το «θύμα» του, λέγεται πως θα έχει τύχη για όλο το χρόνο. Σε άλλες χώρες αναφέρεται πως ο ψεύτης θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειές του. Από την άλλη, το «θύμα» θα έχει γρουσουζιά. Όσοι αποδέχτηκαν την ημερολογιακή αλλαγή συνήθιζαν να πειράζουν τους υπολοίπους που ακολουθούσαν ακόμα την παλαιά πρωτοχρονιά λέγοντάς τους ψέματα ή κάνοντάς τους φάρσες με ψεύτικα δώρα.

Επίσης, το νερό της βροχής την πρωταπριλιά θεωρούνταν πως έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Όπως και να έχει, η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Αθώα ψεματάκια με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας.

Καλή Πρωταπριλιά!

1η απριλίου

Close