ΣΕΞ & ΣΧΕΣΕΙΣ

Αυτο που νιώθουμε είναι τελικά έρωτας ή αγάπη;

έρωτας και αγάπη

Tι είναι τελικά ο έρωτας;

 

Έρωτας είναι οι πεταλούδες στο στομάχι, το αναψοκοκκίνισμα, η ταχυκαρδία, η εφίδρωση και το αίσθημα άγχους. Αποτελεί ένα μοναδικό συναίσθημα για κάθε άνθρωπο.

Έρωτας είναι να ενδιαφέρεσαι αποκλειστικά για τον άλλον, να κάνεις όνειρα διαρκώς, να τον σκέφτεσαι έντονα και να μην βρίσκεις ατέλειες. Ο έρωτας συνδέεται με τη χημεία. Αν δεν υπάρχει χημεία δεν υπάρχει έλξη, και αν δεν υπάρχει έλξη δεν μπορεί να έρθει ο έρωτας.

Στον έρωτα παρατηρείται συχνά συναισθηματική αστάθεια, όπως νευρικότητα, άγχος, απόγνωση, χαρά, ευτυχία. Επιπλέον, υπάρχει έντονη σεξουαλική επιθυμία. Χαρακτηριστικά αποτελούν επίσης η αυξημένη ενέργεια, η μειωμένη όρεξη για ύπνο και φαγητό, ο αποπροσανατολισμός και η απροθυμία για τις καθημερινές δραστηριότητες που δεν συμπεριλαμβάνουν το «αίσθημα».

Η απόσταση που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε ένα ζευγάρι λέγεται πως παρατείνει την ερωτική έλξη και τον ερωτικό πόθο και φουντώνει το αίσθημα. Συχνά όμως μπορεί να οδηγήσει και σε χωρισμό.

Ο έρωτας προσφέρει ένα έντονο αίσθημα ευτυχίας, ξεπερνάς τον εαυτό και τις δυνάμεις σου. Ένα άγγισμα, ένα φιλί, η αποδοχή από το σύντροφο σου και τα αμοιβαία συναισθήματα είναι όλα όσα χρειάζονται για να κρατηθεί ζωντανός ο έρωτας.

Το να είσαι ερωτευμένος με κάποιον έχει διαφορά από το να τον αγαπάς. Ο έρωτας προσφέρει μια επιθυμητή καταστροφή. Όταν είσαι ερωτευμένος ζηλεύεις, θες να ικανοποιείς τις ανάγκες του συντρόφου σου, αποκτάς εξάρτηση από αυτόν και συχνά παραμελείς τις φιλικές σου σχέσεις. Επίσης παρατηρούνται συχνοί και έντονοι καυγάδες.

Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες φαίνεται πως ερωτεύονται πιο γρήγορα και πιο συχνά από τις γυναίκες, λόγω της έντονης οπτικής δραστηριότητας.

Στην ουσία, κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι ακριβώς είναι ο έρωτας. Ο καθένας βιώνει, ερμηνεύει και χαρακτηρίζει τον έρωτα βασιζόμενος στη δική του εμπειρία και προσωπική ματιά.

έρωτας

Τι είναι η αγάπη;

 

Η αγάπη έχει ευρύτερη έννοια και δεν αφορά μόνο σε αγάπη προς τον σύντροφο, σε ερωτικού περιεχομένου δηλαδή συναίσθημα. Η αγάπη μπορεί να απευθύνεται στους γονείς, τους φίλους, τα παιδιά, τους συνεργάτες, το θεό, την πατρίδα, την εργασία ή κάποια ενασχόληση. Χαρακτηριστικά της αποτελούν συχνά πως είναι τυφλή, μονόπλευρη, άστοχη, με αντάλλαγμα ή αντισυμβατική.

Πολλές φορές δεν μπορούμε να την ελέγξουμε, αν και αποτελεί κατά βάση ένα χημικό φαινόμενο. Στην αγάπη υπάρχει πραγματικό δέσιμο και αφοσίωση των συντρόφων. Χρειάζεται φροντίδα και καλλιέργεια αλλιώς μαραίνεται και πεθαίνει.

Κανείς αγαπάει από επιλογή, καθώς επιλέγουμε ποιον θα αγαπήσουμε και κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να αισθανθούμε αγάπη. Δεν αποτελεί ένα υπερβολικό συναίσθημα, καθώς σε αντίθεση με τον έρωτα, δεν μας οδηγεί να κάνουμε τρέλες.

Η αγάπη χρειάζεται χρόνο, εμπιστοσύνη και οικειότητα για να δημιουργηθεί και να ανθίσει. Ο χρόνος που περνάμε με τον σύντροφό μας για να τον γνωρίσουμε, να μοιραστούμε τα ενδιαφέροντά μας και τις απόψεις μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Τα συναισθήματα της αγάπης δεν είναι τόσο έντονα όσο του έρωτα. Ωστόσο, όταν αγαπάς κάποιον θέλεις το καλύτερο για αυτόν, θέλεις να ικανοποιήσεις τις ανάγκες του, του δίνεις το χώρο και χρόνο που χρειάζεται. Υπάρχει εμπιστοσύνη και κατανόηση. Η ζήλεια και οι καυγάδες είναι λιγότεροι, η σχέση επιβιώνει στην απόσταση και έχεις περισσότερο χρόνο για τους φίλους σου. Επίσης, αγαπάς τον άλλον όπως είναι, με τις ατέλειες και τα μειονεκτήματά του.

Τελικά, είναι ευκολότερο να νιώσεις την αγάπη παρά να την ορίσεις.

 

Επιστρέφοντας στο αρχικό ερώτημα, τι είναι αυτό που τελικά νιώθουμε; Είναι έρωτας; Είναι αγάπη; Ή μήπως είναι έρωτας που καταλήγει σε αγάπη;

 

αγάπη

Close