ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ, ΥΓΕΙΑ

Αρώνια η υπερτροφή: Τα μυστικά που πρέπει να μάθετε

Τι είναι η αρώνια;

 

Η αρώνια η μελανόκαρπη αποτελεί ένα πολύτιμο μούρο που ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών. Συναντάται κυρίως στη Βορειοανατολική Αμερική και στον Νότιο Καναδά. Η καλλιέργεια του στην Ευρώπη ξεκίνησε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αιτία αποτέλεσε η πολύτιμη φαρμακευτική και υγιεινή αξία των καρπών της.

Η αρώνια κατέχει τις πρώτες θέσεις στα φαρμακευτικά φυτά. Χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «ο καρπός της νιότης», καθώς διατηρεί το σώμα σε καλή κατάσταση και εξαλείφει τις νευρικές διαταραχές και την κόπωση.

Η αρώνια κατατάσσεται από τα καταστήματα υγιεινής διατροφής στην κατηγορία των superfoods λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων, αλλά και των διάφορων οφελών για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Από τι αποτελείται η αρώνια;

 

Ο καρπός της αρώνιας είναι πλούσιος σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Περιέχει βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα και την πολύτιμη ουσία πηκτίνη, που προστατεύει από τη ραδιενέργεια.

Επιπλέον, έχει τρομερές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλει σε μια πιο ποιοτική και υγιεινή ζωή.

 

Πώς καλλιεργείται η αρώνια;

 

Η αρώνια αποτελεί ένα εύκολο φυτό προς καλλιέργεια καθώς όλοι οι τύποι εδαφών θεωρούνται κατάλληλοι. Το φυτό, ωστόσο, είναι ευαίσθητο στην περίσσεια νερού. Χρειάζεται ελάχιστο κλάδεμα των ξερών κλαδιών του και αρκετό φως. Δεν προσβάλλεται από ασθένειες και έτσι δεν χρειάζεται ράντισμα και λίπασμα.

 

Πώς καταναλώνεται η αρώνια;

 

Ο καρπός είναι ώριμος και έτοιμος για συγκομιδή και κατανάλωση από τα τέλη Αυγούστου έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Η αρώνια μπορεί να καταναλωθεί ωμά σαν σνακ, σε συνδυασμό με μούσλι ή γιαούρτι ακόμα και σε μαρμελάδα. Τα οφέλη της είναι πολλά και θετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο καρπός της αρώνιας αν και γλυκίζει είναι ταυτόχρονα και στυφός.

 

Προϊόντα με αρώνια

 

 

Η αρώνια και τα οφέλη της

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η αρώνια θεωρείται ένα πολύτιμο φυτό λόγω των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του. Διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε ζωτικές πολυφαινόλες και χρήσιμες αντιοξειδωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες, όπως μείωση θρόμβων στο αίμα και καρδιοαγγειακές ασθένειες. Επιπλέον, απομακρύνει τα βαριά μέταλλα από τον οργανισμό.

Η καθημερινή κατανάλωση της αρώνιας θεωρείται πως έχει μία θετική επίδραση στο στομάχι, καθώς το προστατεύει από προβλήματα και ασθένειες του πεπτικού συστήματος.

Άλλα οφέλη που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι τα εξής:

  1. ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
  2. έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  3. μειώνει τα επίπεδα σακχάρου
  4. προστατεύει από λοιμώξεις του ουροποιητικού
  5. ενισχύει τη μνήμη
  6. βοηθάει στο στρες
  7. έχει αντικαρκινική δράση:
  8. είναι ιδανική για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος
  9. δρα κατά του διαβήτη
  10. δρα υπερ της οφθαλμικής υγείας

 

Aronia melanocarpa

Close