ΥΓΕΙΑ

Κονδυλώματα – Απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα

Τα οξυτενη κονδυλώματα μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο, όμως αυτή δεν είναι η συνήθης εξέλιξη.  Είναι δύσκολο να εξακριβωθεί ο τρόπος με τον οποίο κάποιος μολύνθηκε και δεν αποτελεί απόδειξη απιστίας.

Δεν είναι γνωστό το για πόσο διάστημα μετά τη θεραπεία ο φορέας του ίου HPV μπορεί να μεταδώσει τη νόσο. Μπορεί να υποτροπιάσουν (επανεμφανιστούν) ιδιαίτερα στους 3 πρώτους μήνες, όποτε χρειάζεται τακτική παρακολούθηση σε αυτό το διάστημα. Το HPV test δεν είναι απαραίτητο στους ερωτικούς συντρόφους των ασθενών. Οι ασθενείς και οι ερωτικοί σύντροφοι τους ωφελούνται από έλεγχο για άλλα σεξουαλικός μεταδιδόμενα νοσήματα.

Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνουν τους τωρινούς ερωτικούς συντρόφους τους γιατί υπάρχει η πιθανότητα να έχουν κονδυλώματα και να τα μεταδώσουν σε επόμενους ερωτικούς συντρόφους. Δεν είναι σαφές το αν η ενημέρωση επακόλουθων ερωτικών συντρόφων (μετά τη θεραπεία των κονδυλωμάτων) είναι ωφέλιμη για τους επόμενους (νέους, άλλους) ερωτικούς συντρόφους.  Οι γυναίκες υποβάλλονται σε τεστ Παπ όπως προβλέπεται, άσχετα με το ιστορικό κονδυλωμάτων και θεραπείας, όχι πιο συχνά.

Η σωστή και σταθερή χρήση ανδρικού προφυλακτικού προφυλάσσει, αν και όχι απολυτά, αφού μπορεί να μεταδοθεί στις ακάλυπτες περιοχές.

Συστήνεται η αποχή από σεξουαλική επαφή μεχρι τη θεραπεία.

anthimidis-gewrgios-229x300

Dr Ανθιμίδης Γεώργιος MSc, PhD Διδάκτωρ Ιατρικής Α.Π.Θ. με γνωστικό πεδίο σχετικό με τον ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ.

Close