ΥΓΕΙΑ

Πράσινος καφές: Τι είναι και πως μας βοηθάει;

Ο πράσινος καφές είναι ο καφές που οι κόκκοι του δεν έχουν ψηθεί. Η διαδικασία του ψησίματος των κόκκων καφέ μειώνει τα αποθέματα του χλωρογενικού οξέος. Γι’ αυτό και οι κόκκοι του πράσινου καφέ έχουν υψηλότερα επίπεδα χλωρογενικού οξέος σε σύγκριση με τους ψημένους κόκκους καφέ. Το χλωρογενικό οξύ πιστεύετε ότι βοηθάει στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στον διαβήτη, στην απώλεια βάρους και σε άλλες παθήσεις.

Ο πράσινος καφές απέκτησε δημοσιότητα για την δράση του στην απώλεια βάρους όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην εκπομπή του Dr Oz το 2012. Στην συγκεκριμένη εκπομπή αναφέρθηκε ότι οι κόκκοι του πράσινου καφέ καίνε γρήγορα το λίπος και ότι δεν είναι απαραίτητη η σωματική άσκηση.

Πως λειτουργεί;

Οι κόκκοι του πράσινου καφέ , όπως προαναφέραμε, είναι κόκκοι που δεν έχουν ψηθεί. Και για αυτό περιέχουν υψηλό ποσοστό από χλωρογενικό οξύ. Αυτό το συστατικό πιστεύεται ότι έχει ποικίλα πλεονεκτήματα. Σχετικά με την  αρτηριακή υπέρταση, επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και την ελαττώνει.

Σχετικά με το αδυνάτισμα, το χλωρογενικό οξύ στον πράσινο καφέ επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός διαχειρίζεται το σάκχαρο στο αίμα και τον μεταβολισμό του.

Πιθανόν να είναι αναποτελεσματικό για:

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Μερικές έρευνες δείχνουν ότι άτομα με ήπια αρτηριακή πίεση που έλαβαν συγκεκριμένα εκχυλίσματα από κόκκους πράσινου καφέ (Svetol, Naturex) 93gr ή 185gr ημερησίως ελάττωσαν τις τιμές τις πίεσης τους μετά από 28 μέρες αγωγής.
  • Απώλεια κιλών. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι η λήψη εκχυλίσματος από κόκκους πράσινου καφέ (Svetol, Naturex) 80-200mg ημερησίως μπορεί να προκαλέσει απώλεια κιλών σε ένα διάστημα 12 εβδομάδων. Παρόλα αυτό η έρευνα μέχρι στιγμής είναι προκαταρκτική και ανεπαρκής.

Πράσινος Καφές – Παρενέργειες και Ασφάλεια

Ο πράσινος καφές φαίνεται να είναι ασφαλής βάση των περιορισμένων μελετών που έχουν γίνει μέχρι στιγμή σε ανθρώπους. Στις κλινικές έρευνες δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο πράσινος καφές περιλαμβάνει καφεΐνη όπως ο κανονικός καφές. Για αυτό και ο πράσινος καφές μπορεί να δημιουργήσει παρενέργειες σχετιζόμενες με την καφεΐνη όπως και ο καφές.

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ευερεθιστότητα και ανησυχία, στομαχικές διαταραχές, ναυτία και εμετούς, να αυξήσει την καρδιακή και αναπνευστική συχνότητα και άλλες παρενέργειες. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, άγχος, ταραχή, εμβοές και καρδιακές αρρυθμίες.

Ειδικές Προφυλάξεις & Προειδοποιήσεις

  • Εγκυμοσύνη και θηλασμός: Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το εάν είναι ασφαλής η χρήση του πράσινου καφέ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Αποφύγετε την χρήση του για να είστε σίγουροι.
  • Αγχώδεις Διαταραχές: Η καφεΐνη στον πράσινο καφέ μπορεί να επιδεινώσει τις αγχώδεις διαταραχές.
  • Αιματολογικές διαταραχές: Υπάρχει ανησυχία ότι η καφεΐνη στον πράσινο καφέ μπορεί να επιδεινώσει τις αιματολογικές διαταραχές.
  • Διαβήτης: Μερικές έρευνες προτείνουν ότι η καφεΐνη που περιέχεται στον πράσινο καφέ μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που ο οργανισμός επεξεργάζεται τα σάκχαρα. Η καφεΐνη έχει αναφερθεί ότι προκαλεί τόσο αύξηση όσο και ελάττωση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Χρησιμοποιείστε την καφεΐνη με προσοχή εάν πάσχετε από διαβήτη και να μετράτε το σάκχαρο στο αίμα σας προσεκτικά.
  • Διάρροια: Ο πράσινος καφές περιέχει καφεΐνη. Η καφεΐνη, ειδικά όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει διάρροια.
  • Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Η καφεΐνη στον καφέ, ειδικά όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει διάρροια και να επιδεινώσει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.
  • Γλαύκωμα: Η λήψη καφεΐνης που βρίσκεται στον πράσινο καφέ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Παρόλα αυτά , η συγκεκριμένη επίδραση είναι μικρότερη στα άτομα που λαμβάνουν καφεΐνη από καφέ ή από άλλες φυσικές πηγές.
  • Μείωση Οστικής Πυκνότητας (Οστεοπόρωση): Η καφεΐνη από τον πράσινο καφέ, και άλλες πηγές μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του ασβεστίου που αποβάλλεται με τα ούρα. Αυτό μπορεί να ελαττώσει την οστική πυκνότητα. Εάν πάσχετε από οστεοπόρωση, περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης σε λιγότερο από 300mg την ημέρα (περίπου 2-3 κούπες καφέ την ημέρα). Η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου μπορεί να καλύψει την απώλεια του. Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με κληρονομικότητα που τους εμποδίζει να επεξεργάζονται την βιταμίνη D φυσιολογικά, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές με την χρήση καφεΐνης.

Πως πραγματικά να χάσετε κιλά

Αν και πραγματικά θα ήτανε υπέροχο να μπορούμε να τρώμε ότι επιθυμούμε και μετά να παίρνουμε ένα χαπάκι – χωρίς παρενέργειες – για να διατηρήσουμε το σωματικό βάρος,  πρέπει να γνωρίζουμε ότι κανένα χαπάκι δεν μπορεί να το κάνει αυτό στο σώμα με ασφάλεια.

Μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και δημητριακά ολικής, καθώς και μικρή ποσότητα επεξεργασμένων τροφών και λιπαρών έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει το σώμα να απομακρύνει τις ασθένειες και σε συνδυασμό με συχνή αερόβια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση του ιδανικού βάρους.

Η σωστή δίαιτα – αυτή που κρατάει τα κιλά μακριά – περιλαμβάνει πειθαρχία στην διατροφή και άσκηση.γ

Close