ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Το «μπούλινγκ» στο σχολείο του σήμερα

μπούλινγκ

Το μπούλινγκ, ή σχολικός εκφοβισμός, είναι ένα φαινόμενο που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στις μέρες μας. Δεν συνιστά κάτι καινούργιο, και σίγουρα όσοι το έχουν ζήσει ξέρουν καλά πόσο σοβαρό πρόβλημα μπορεί να αποτελέσει για τα παιδιά. Ως «μπούλινγκ» ορίζεται η σωματική, λεκτική ή ψυχολογική κακοποίηση ενός ατόμου με σκοπό τη μείωση των ασθενέστερων ατόμων σε μια ομάδα.

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν θύματα είναι όσα θεωρούνται μοναχικά, διαφορετικά, δεν έχουν κάποιον να τους υπερασπιστεί και δεν έχουν αυτοπεποίθηση. Είναι σημαντικό όμως να θυμόμαστε ότι η διαφορετικότητα μας είναι αυτή που μας κάνει να ξεχωρίζουμε. Το μπούλινγκ στο σχολείο περιλαμβάνει ξύλο, χλευασμό, ανταλλάγματα, και βία. Πέρα από το θύτη και το θύμα, εμπλέκονται στο παιχνίδι και τα παιδιά-θεατές.

Όλη αυτή η κατάσταση τους επηρεάζει αρνητικά με αποτέλεσμα αλλαγή στη συμπεριφορά τους, πτώση επιδόσεων στο σχολείο, συναισθηματική απομόνωση από οικογένεια και φίλους, και τέλος κατάθλυψη.

Καθοριστικός είναι ο ρόλος των γονιών και των εκπαιδευτικών. Είναι σημαντικό να συνεργαστούν ώστε να σταματήσει ο εκφοβισμός στο σχολείο και τα παιδιά να το νιώθουν ως ασφαλές περιβάλλον. Πρέπει να τονωθεί η αυτοπεποίθηση των παιδιών. Οι γονείς πρέπει να εκπέμπουν εμπιστοσύνη προς τα παιδιά ώστε εκείνα να νιώθουν άνετα να τους μιλάνε για ό,τι τους συμβαίνει. Αναγκαίο επίσης να δείξουν κατανόηση, να τα παροτρύνουν να μην απομονώνονται και να απευθύνονται σε εκείνους ή τους δασκάλους τους για ό,τι συμβαίνει. Θυμηθείτε ότι η αρνητική κριτική θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Πολύ συχνά οι θύτες ήταν οι ίδιοι θύματα βίας ή επιθετικής συμπεριφοράς στο παρελθόν είτε από κάποιο άλλο άτομο είτε από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Άλλα αίτια αποτελούν τα λάθος πρότυπα, η αντιγραφή της συμπεριφοράς των γονιών ή αδελφών τους και η ζήλεια. Το κακό είναι ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν και αναγνωρίσουν τα συναισθήματα των ανθρώπων που εκφοβίζουν. Με αυτόν τον τρόπο εκφράζουν τους δικούς τους φόβους και ανασφάλειες. Προσπαθούν να νιώσουν ανωτερότητα ταπεινώνοντας τους πιο αδύναμους.

Αυτό που τα παιδιά μπορούν να κάνουν αν δουν ότι πέφτουν θύματα μπούλινγκ είναι :

  • να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από τους εκφοβιστές τους
  • να μην ανταποδίδουν στη λεκτική βία
  • να μην δείξουν ότι ενοχλήθηκαν
  • να τους αγνοήσουν
  • να μιλήσουν σε κάποιον για ότι συμβαίνει
  • να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους.

Στο πρόβλημα του σχολικού μπούλινγκ έρχεται να προστεθεί τα τελευταία χρόνια και το «cyber μπούλινγκ». Μέσω αυτού του όρου αναφερόμαστε στον διαδικτυακό εκφοβισμό ή στον εκφοβισμό μέσω μηνυμάτων στο κινητό. Οι επιπτώσεις του cyber μπούλινγκ είναι ικανές να οδηγήσουν ακόμη και σε αυτοκτονία των θυμάτων του. Πολλά είναι τα περιστατικά αυτοκτονίας λόγω εκβιασμών με γυμνές φωτογραφίες, ειρωνικά σχόλια ή απειλιτικά μηνύματα.

Να θυμάστε ότι η έγκαιρη παρέμβαση και πρόληψη αποτελούν ικανά στοιχεία για τη μείωση και αντιμετώπιση εκδήλωσης του σχολικού εκφοβισμού.

stop bullying

Close