ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Παιδική Κακοποίηση: Αντέδρασε τώρα!

Παιδική Κακοποίηση

Η παιδική κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς υπάρχει. Κάθε χρόνο αυξάνονται τα περιστατικά κακοποίησης παιδιών. Η κακοποίηση, ακόμα και στις μέρες μας παραμένει μία καλά κρυμμένη παθογένεια της κοινωνίας. Η παιδική κακοποίηση μπορεί να είναι σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, κακομεταχείρηση ή παραμέληση ενός παιδιού. Η 19η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης των παιδιών με σκοπό την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κόσμου.

Οι συνέπειες της παιδικής κακοποίησης επηρεάζουν την τωρινή και τη μετέπειτα ζωή του παιδιού, κάνοντάς το να αντιμετωπίζει δυσκολίες σε διάφορες σημαντικές πτυχές της ζωής του.

Σύμφωνα με έρευνες, 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν την ηλικία των 18, αλλά μόνο 1 στα 3 περιστατικά καταγγέλλεται.

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού. Η θεραπεία των παιδιών που βιώνουν τρόμο και τραύματα είναι πολύ δύσκολη. Η θεραπεία περιλαμβάνει σωματική και ψυχική αποκατάσταση. Σημαντικό ρόλο στη θεραπεία παίζει το πόσο γρήγορα γίνεται η αποκάλυψη της κατάστασης που βιώνει το παιδί.

Ο δράστης μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, καθώς δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο προφίλ. Δεν είναι άγνωστος, αλλά έχει στενή σχέση εμπιστοσύνης με το θύμα. Μπορεί να είναι άνδρας ή γυναίκα, από οποιαδήποτε κοινωνική τάξη.

Η υποψία αρκεί για να κινητοποιηθεί κανείς. Μια λύση είναι η ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία. Το σημαντικό όμως που πρέπει να κάνουμε όλοι μας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να αντιδράσουμε, να προστατέψουμε και να σώσουμε το παιδί από την κατάσταση αυτή που έχει γίνει καθημερινότητά του.

Τα παιδιά που είναι θύματα κακοποίησης εμφανίζουν μια σειρά σωματικών, συμπεριφορικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων. Οι επιπτώσεις αυτές αφορούν όλα τα πεδία δράσης του παιδιού.

Η πρόληψη, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, είναι σημαντική και μπορεί να σώσει. Η διοργάνωση προγραμμάτων ενημέρωσης από επαγγελματίες σε σχολεία που έρχονται σε συχνή επαφή με τα παιδιά μπορούν να συμβάλλουν στον εντοπισμό περιστατικών κακοποίησης. Παρόμοια προγράμματα προβλέπονται με σκοπό την ευαισθητοποίηση στην αναγνώριση επικίνδυνων περιπτώσεων και τη δραστηριοποίηση στην αναφορά τέτοιων περιστατικών.

Η αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης συνίσταται σε στρατηγικές πρόληψης και σε θεραπευτικές παρεμβάσεις από τη στιγμή που υπάρχει διαπιστωμένη κακοποίηση.

Αν παρατηρήσετε τέτοιες καταστάσεις μην τις παραμελήσετε. Μη φοβηθείτε να μιλήσετε! Αντιδράστε!

child abuse

Close