ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ορίζοντας τη Βία κατά των Γυναικών

Βία κατά των Γυναικών

25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί σημαντικό πρόβλημα παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους. Όσο συνεχίζει να υπάρχει, δεν μπορούμε να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη.

Οι γυναίκες που έχουν βιώσει και βιώνουν βία χρειάζονται βοήθεια, προσοχή και φροντίδα.  Η ενημέρωση χρήζει ύψιστης σημασίας, το ίδιο και οι δράσεις με σκοπό την πρόληψη. Η βία έχει πολλές μορφές, σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή οικονομική.

Η βία προκαλεί σοβαρά προβλήματα σωματικής, ψυχικής και σεξουαλικής υγείας για τις γυναίκες. Επηρεάζει επίσης και τα παιδιά. Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί τη συχνότερη μορφή βίας κατά των γυναικών.

Συνήθως, οι γυναίκες που δέχονται βία ντρέπονται και νιώθουν υπεύθυνες για την κατάσταση που βιώνουν. Έχουν μειωμένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Συχνά, αυτοενοχοποιούνται στην προσπάθειά τους να καλύψουν το θύτη. Είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι αυτό που ζουν δεν είναι αποδεκτό κι ότι υπάρχουν νόμοι που το τιμωρούν. Ορισμένες γυναίκες φοβούνται ότι ακόμη κι αν απευθυνθούν στη δικαιοσύνη δεν θα δικαιωθούν και τελικά θα μείνουν απροστάτευτες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μία στις τρεις γυναίκες αντιμετώπισε σωματική ή σεξουαλική βία από την ηλικία των 15, μία στις πέντε θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, ενώ τρία τέταρτα των εργαζόμενων γυναικών έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.

Η βία κατά των γυναικών μέσα στην οικογένεια έχει προεκτάσεις σε ατομικό, διαπροσωπικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η βία προκαλεί τον κοινωνικό αποκλεισμό και ευνοεί την ανάπτυξη λανθασμένων κοινωνικών ρόλων.

Ο συναισθηματικός κόσμος της γυναίκας αρχίζει να καταρρέει. Είναι φοβισμένη και απομονωμένη. Ο σύντροφος-δράστης της δημιουργεί το αίσθημα της ενοχής με αποτέλεσμα να βυθίζεται περισσότερο στον πόνο. Η γυναίκα αρχίζει να εκδηλώνει καταθλυπτική συμπεριφορά καθώς και ανησυχία.

Ο φόβος, η ντροπή, οι προκαταλήψεις, οι παραδοσιακές αντιλήψεις για την οικογένεια και το ρόλο των φύλων, καθώς και η ελλιπής ενημέρωση για τα δικαιώματα της γυναίκας, αποτελούν τις αιτίες που οι γυναίκες δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά που βιώνουν.

Σαφώς δεν είναι εύκολο για μια γυναίκα να παραδεχθεί ότι υφίσταται οποιασδήποτε μορφή βίας, αλλά ούτε και να βρει τρόπο να ξεφύγει από μια τέτοια κατάσταση.

Η σιωπή όμως δεν είναι λύση. Αν δεν αντιδράσουμε και δράσουμε δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει το φαινόμενο αυτό.

βία γυναικών

Close