ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Επιστροφή στο σχολείο: Χρήσιμες Συμβουλές

επιστροφή στο σχολείο

Η μεγάλη επιστροφή στο σχολείο έφτασε. Ήδη διανύουμε την 3η ημέρα επιστροφής των παιδιών πίσω στα θρανία. Το καλοκαίρι τελείωσε, τα σχολεία ξανάνοιξαν, οι υποχρεώσεις αυξήθηκαν. Όλα αυτά σημάνουν το ξεκίνημα μιας νέας χρονιάς για μικρούς και μεγάλους.

Πολλές φορές η μετάβαση των παιδιών στη νέα σχολική χρονιά δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Αρκετά παιδιά, κυρίως τα «πρωτάκια», δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες ή απλώς δεν το επιθυμούν.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς όταν το παιδί αρνείται να επιστρέψει στο σχολείο;

 

Μια περίοδος προσαρμογής είναι πάντα σημαντική τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς, προκειμένου να μπουν στους ρυθμούς της νέας καθημερινότητας και να ξεφύγουν από την χαλαρή και ξέφρενη ρουτίνα του καλοκαιριού. Η έντονη και απότομη ένταξή τους σε ένα γεμάτο πρόγραμμα αποτελούμενο από σχολείο, διάβασμα και εξωτερικές δραστηριότητες σίγουρα θα τους δημιουργήσει ένα συναίσθημα άρνησης.

Η νέα σχολική χρονιά πολλές φορές συνεπάγεται και την επαφή με νέα πρόσωπα, ένταξη σε νέες τάξεις ή την αλλαγή του δασκάλου, γεγονότα που ενδέχεται να προκαλέσουν άγχος στους μικρούς και δυσκολία στη συμπεριφορά τους. Συχνά τα παιδιά δεν εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους και έτσι παρουσιάζουν νευρικότητα ή ανησυχία. Το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να συζητάτε μαζί τους καθημερινά για το πως περνάνε τη μέρα τους στο σχολείο και έτσι θα είναι πιο εύκολο να καταλάβετε αν για τη συμπεριφορά τους ευθύνεται η κατάσταση στην τάξη, οι συμμαθητές, ο δάσκαλος ή κάτι άλλο.

Οι γονείς χρειάζεται να δείξουν κατανόηση και να σκεφτούν, ανακαλούμενοι τα δικά τους παιδικά και σχολικά χρόνια, πως θα μπορούσαν να συμβουλεύσουν και να βοηθήσουν το παιδί τους να ενταχθεί πιο εύκολα στη νέα πραγματικότητα. Η συνεργασία, η υπακοή και η στάση των γονιών προς τα παιδιά αποτελούν ικανά στοιχεία ώστε να δημιουργήσουν κίνητρο και θετική στάση στο παιδί ως προς το σχολείο. Από την άλλη, οι υπερβολικές απαιτήσεις και προσδοκίες των γονιών προς αυτά μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν. Οι γονείς θα πρέπει να σέβονται τις ανάγκες των παιδιών τους, να τα αγαπούν και να καμαρώνουν, ώστε να τα βοηθήσουν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσουν τις όποιες προκλήσεις και δυσκολίες βρεθούν αντιμέτωπες στο δρόμο τους.

Κάθε αρχή και δύσκολη λένε, αλλά με υπομονή και κατανόηση όλα σύντομα θα επιστρέψουν στη φυσιολογική τους ροή.

Καλή σχολική χρονιά, καλή νέα αρχή!

παιδί σχολείο

Close